Od 1.8.2024 lze nakupovat na dotace EU s příspěvkem až 80%

Platební metody
Zavřít

Poslední články

Pastovací zařízení – kouzlo zpracování medu

Pastovací zařízení je zásadním nástrojem v každé včelařské dílně. Je to jakýsi stroj, který med zahřívá na určitou teplotu a dále jej míchá. Tímto procesem dochází k tzv. pastování medu, což znamená, že med získává krémovou a měkkou konzistenci. Zkristalizovaný med se tak stává snadno roztíratelným a jeho chuť se díky tomuto procesu ještě zlepšuje.

Představte si, že jste kouzelníkem. Pastovací zařízení je vaše kouzelná hůlka a med je surovinou, kterou transformujete. S dobrou hůlkou můžete provádět kouzla, která upoutají pozornost každého, kdo ochutná váš med.

Včelařské pastovací zařízení připomíná trochu kávovar. Je sestaveno z nádoby, ve které je topný systém (nemusí být) a míchadlo. Můžete si tak představit, jak medu, který je přirozeně tekutý a viskózní, se pomalu proměňuje v lahodný, krémový a roztíratelný produkt.

Jakmile je med v pastovacím zařízení, je důležité správně nastavit teplotu. Med by měl být zahřátý na 27 až 29 stupňů Celsia. Tímto způsobem se všechny krystaly medu roztaví, ale med se nepřehřeje, což by mohlo poškodit jeho výživné hodnoty. Poté je med pomalu a pečlivě míchán po dobu několika dnů. Tímto procesem se všechny krystaly medu rozpadají na velmi malé částice a med získává onu krásnou krémovou konzistenci, které všichni tolik milujeme.

Ale proč je pastování medu tak důležité? Pastování medu pomáhá zachovat jeho kvalitu a výživové hodnoty po delší dobu. Med, který nebyl pastován, má tendenci krystalizovat a stát se tvrdým. Pastování zabraňuje tomuto procesu a udržuje med krémový a lahodný.

Představte si pastovací zařízení jako časovou kapsli. Med je v něm uzavřen a chráněn před negativními vlivy okolí, které by mohly narušit jeho kvalitu. Takže ať už jste amatérský včelař nebo profesionál, pastovací zařízení by mělo být nedílnou součástí vaší výbavy. Je to investice, která se vám vrátí v podobě vyšší kvality medu, delší trvanlivosti a spokojených zákazníků.

Pastovací zařízení je tedy nástrojem, který nám umožňuje zachovat krásu a lahodnost medu, kterou nám příroda nabízí. Je to most mezi prací včel a koncovým produktem, který konzumujeme. Je to kouzelná hůlka, kterou můžeme využít k vytvoření opravdového pokladu – lahodného, krémového a výživného medu.

Med lze pastovat ručně za pomoci pastovací spirály či hranolu upevněném např. v ruční vrtačce.

pastovací spirála

Publikováno v: Včelaření

Zanechte komentář